Koszyk
0 pln

Cholesterol –dobry czy zły?

05.03.2019

Cholesterol stał się w ostatnich latach obiektem wielu badań. Jego nadmiar bowiem to jeden z głównych czynników powodujących choroby układu naczyniowego. Nie jest on zatem sam w sobie szkodliwy, niebezpieczny jest dopiero jego nadmiar. Cholesterol – to organiczny związek chemiczny, lipid z grupy steroidów zaliczany także do alkoholi.. Jego pochodne występują w błonach każdej komórki zwierzęcej, działając na nią stabilizująco i decydując o wielu jej własnościach.

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu

·         cholesterol to budulec błon komórkowych;

·         bierze udział w produkcji hormonów antystresowych oraz hormonów płciowych żeńskich i męskich (androgeny – czyli np. testosteron; estrogeny; gestageny – czyli np. estradiol i progesteron);

·         cholesterol sprawia, że możliwa jest synteza witaminy D3 (pochodna cholesterolu w skórze pod wpływem promieni słonecznych przekształca się w witaminę D3);

·         ułatwia trawienie tłuszczów i wydalanie toksyn.

Cholesterol całkowity  dostarczany jest do naszego organizmu zarówno przez spożywane pokarmy jak i produkowanie go w wątrobie i ścianach jelit. Cholesterol całkowity dzieli się na dwie części:

·         cholesterol LDL (zła frakcja)

·         cholesterol HDL (dobra frakcja).

Zbyt wysoki poziom złej frakcji LDL prowadzi do zwężenia światła naczynia, co z kolei powoduje utrudniony przepływ krwi i zmniejsza ilość krwi i tlenu. Wraz ze wzrostem poziomu cholesterolu LDL zwiększa się ryzyko, np. udaru mózgu czy zawału serca. Ocena  cholesterolu LDL pozwala na ocenę ryzyka wystąpienia u pacjenta miażdzycy i choroby układu sercowo-naczyniowego.

Cholesterol HDL to dobry cholesterol, wyodrębniony z cholesterolu całkowitego.

HDL to frakcja cholesterolu, która odpowiedzialna jest za usuwanie cholesterolu ze ścian naczyń oraz innych frakcji lipidowych. Dlatego właśnie cholesterol HDL to jeden z najważniejszych elementów zapobiegających miażdżycy. Wysokie stężenie tego cholesterolu ma właściwości ochronne w chorobach układu krążenia. Dla ludzkiego organizmu najkorzystniejszy jest wysoki poziom HDL przy jednoczesnym niskim poziomie HDL. 

Cholesterol, jako jedna z substancji tłuszczowych, ma wpływ na powstawanie tzw. blaszki miażdżycowej, która powoduje zatykanie tętnic. Skutkuje to niebezpiecznymi komplikacjami i chorobami niedokrwiennymi.

Gdy blaszka miażdżycowa narasta w naczyniach serca – rozwija się niedokrwienna choroba serca (choroba wieńcowa), kiedy blaszka miażdżycowa zamyka naczynie w sercu – dochodzi do zawału serca, jeśli zamyka światło naczynia doprowadzającego krew do mózgu – powstaje niedokrwienny udar mózgu, a jeżeli naczynie doprowadzające krew do mózgu ulega pęknięciu – dochodzi do krwotocznego udaru mózgu (wylewu do mózgu).Zmiany miażdżycowe nie występują tylko w naczyniach serca i mózgu. Taki proces toczy się w całym organizmie i powoduje poważne choroby, m.in. niedokrwienie kończyn, grożące utratą wzroku, uszkodzenie siatkówki oka, niewydolność nerek…

Wysoki cholesterol w osoczu krwi nazywamy hipercholesterolemią, czyli nieprawidłową przemianą materii. Ta z kolei może doprowadzić do chorób układu krążenia. Hipercholesterolemia może wynikać także z przebiegu cukrzycy, zespołu metabolicznego, niedoczynności tarczycy, anoreksji, chorób nerek.

Obniżenie wysokiego cholesterolu:

- odpowiednie pożywienie

-utrzymywanie prawidłowej wagi

- zakaz palenia

-aktywność fizyczna

Czynniki na ,które nie mamy wpływu : to wiek i predyspozycje genetyczne.

Poziom cholesterolu we krwi powinniśmy sprawdzać co roku podczas rutynowego badania krwi.

 

Cholesterol całkowity do wartości 190 mg/dl (5 mmol/l) to wynik prawidłowy (u młodych i zdrowych pacjentów) – zalecany przez Polskie Towarzystwo Kardiologiczne.

 

·         frakcja LDL – cholesterol: do 115 mg/dl (3 mmol/l)

·         HDL cholesterol dla mężczyzn: ponad 40 mg/dl (1 mmol/l)

·         HDL cholesterol dla kobiet: ponad 45 mg/dl (1,2 mmol/l)

·         trójglicerydy: mniej niż 150 mg/dl (1,7 mmol/dl)

 

Podstawowe zasady diety na wysoki cholesterol:

·         należy ograniczyć produkty pochodzenia zwierzęcego;

·         unikaj cholesterolowych bomb, takich jak: masło, jajka, podroby (np. wątróbka, ozór, serce); ciasta, kremy, czekolady, pełnotłuste mleko, tłuste żółte sery;

·         wybieraj: chude mięso, jogurty i twarogi o niskiej zawartości tłuszczu, warzywa, owoce, naturalne soki;

·         zastąp śmietanę jogurtem, unikaj smażenia, drób spożywaj bez skóry, usuwaj z wędlin widoczny tłuszcz

·         do śniadania dodawaj łyżkę płatków owsianych

 

SUPLEMENTY ,LEKI OBNIŻAJĄCE POZIOM CHOLESTEROLU:

W celu zmniejszenia ryzyka występowania chorób   warto również sięgnąć także po preparaty i tabletki na cholesterol, które zawierają w składzie wiele cennych substancji aktywnych, skutecznie obniżających jego poziom.

Mogą to być np. suplementy diety, zawierające naturalne składniki, jak nasiona babki płesznik,kapsułki z olejem z wiesiołka, oleje lniane, ekstrakty z czosnku ,karczocha oraz ziołowe herbaty,  stworzone na bazie np. trawy cytrynowej czy nasion lucerny.(Optisterin, Profichol,Berimal)

Bezpłatny transport kurierem
od kwoty 199zł
nawet w 24 godzin
od nadania paczki

Oferujemy szeroką gamę leków i dermokosmetyków renomowanych producentów .

Bezpieczne płatności online
lub odbiór osobisty
w naszych aptekach.

Wykwalifikowany personel
pierwszego kontaktu dostępny
online bądź w aptekach.