Koszyk
0 pln

WITAMINA A- witamina młodości

04.02.2019

Pod nazwą witamina A występuje wiele związków chemicznych wykazujących aktywność biologiczną tej witaminy. Należą do nich: retinol i jego pochodne oraz ß-karoten i niektóre inne karotenoidy.

Witamina A pełni w organizmie człowieka szereg różnych funkcji, m.in:
•    jest niezbędna w procesie widzenia
•    uczestniczy w prawidłowym przebiegu procesów wzrostowych w różnicowaniu komórek organizmu,
•    sprzyja zdolności regeneracyjnej komórek
•    działa ochronnie na nabłonek skóry i błon śluzowych
•    bierze udział w syntezie białek i w przemianach lipidów (tłuszczów)
•    ma właściwości przeciwutleniające pełni, więc  rolę ochronną przed działaniem wolnych rodników i ich pochodnych tlenowych.
•    reguluje stan skóry, włosów i paznokci
•    wpływa na prawidłowy wzrost kości i zębów (z jej udziałem tworzy się też szkliwo nazębne),
•    chroni układ oddechowy przed drobnoustrojami.
Niedobory tej witaminy mogą wpływać na:
•    zaburzenia w procesie widzenia, np. wystąpienie tzw. kurzej ślepoty, czyli niedowidzenia o zmierzchu
•    zwyrodnienia nabłonka wyściełającego błony śluzowe dróg oddechowych i przewodu pokarmowego
•    zahamowanie wzrostu i rozwoju młodych organizmów
•    zmiany w układzie nerwowym.
Nadmierne spożycie witaminy A, z uwagi na fakt gromadzenia się jej w wątrobie, może być również toksyczne i teratogenne.
 Hiperwitaminoza A może się objawić powiększeniem wątroby, nadmierną pobudliwością, bólem głowy, osłabieniem czy chorobami skóry oraz zaburzeniami wzroku.
Witamina A (retinol) – występowanie
Witamina A występuje w wielu produktach pochodzenia zwierzęcego, gdzie przyjmuje formę estru – palmitynianu retinalu, który następnie w jelicie cienkim ulega przemianie w alkohol - retinol. Innymi pochodnymi witaminy są retinal (aldehyd) oraz kwas retinowy (tretynoina).
Produktami pochodzenia zwierzęcego ze znaczną obecnością retinolu są: tłuste ryby, otrzymywany z nich tran, podroby (szczególnie wątroby), jaja kurze całe, pełne mleko, masło i inne produkty mleczne.
Źródłami prowitaminy A są z kolei produkty roślinne: słodkie ziemniaki, marchew, jarmuż, szpinak, dynia, pomidory, śliwki, morele oraz zielone warzywa (np. koper, pietruszka).

 Witamina A (retinol) – w kosmetykach
Obecnie na rynku mamy szeroką gamę produktów zawierających tę witaminę, dlatego m.in. że:
•    wygładza skórę poprawiając jej strukturę i koloryt (witamina A +E AMS forte )
•    stymuluje produkcję kwasu hialuronowego w skórze, którego ilość spada z wiekiem
•    rozjaśnia przebarwienia posłonecznych i hormonalnych
•    zmniejsza cienie pod oczami, dzięki pogrubieniu cienkiego naskórka
•    wpływa na gojenie uszkodzeń skóry oraz regenerację naskórka (np. Alantandermoline Krem ochronny z wit A+E 50 g)
•     leczy zmiany trądzikowe (Mediqskin Plus żel punktowy do cery trądzikowej)
Specjaliści zalecają, by dostarczać witaminy A organizmowi na dwa sposoby: po pierwsze, poprzez zewnętrzne stosowanie kremów pielęgnujących skórę, a po drugie, poprzez produkty żywnościowe i suplementy diety, które wspomagają regenerację naszej skóry od wewnątrz.

Bezpłatny transport kurierem
od kwoty 199zł
nawet w 24 godzin
od nadania paczki

Oferujemy szeroką gamę leków i dermokosmetyków renomowanych producentów .

Bezpieczne płatności online
lub odbiór osobisty
w naszych aptekach.

Wykwalifikowany personel
pierwszego kontaktu dostępny
online bądź w aptekach.